Wissel van de wacht: procureur-generaal van Gent, Erwin Dernicourt voorzitter van het College van procureurs-generaal en van het College van het openbaar ministerie - gerechtelijk jaar 2024-2025

Persberichten

Op 1 september 2024 wordt de procureur-generaal van Gent, de heer Erwin Dernicourt, voorzitter van het College van procureurs-generaal en van het College van het openbaar ministerie voor het gerechtelijk jaar 2024-2025. Hij volgt hiermee Pierre Vanderheyden op, procureur-generaal van Luik, die we danken voor zijn engagement als voorzitter tijdens het afgelopen gerechtelijk jaar 2023-2024. 

Erwin Dernicourt studeerde rechten en klassieke filologie. Hij ging eerst aan de slag als leraar Latijn en Grieks en daarna als advocaat-stagiair aan de Balie van Gent. In 1996 maakte hij zijn overstap naar het Openbaar Ministerie als gerechtelijk stagiair en in 1998 werd hij benoemd tot substituut-procureur des Konings in Dendermonde.  

Tussen 1 september 2004 en 9 november 2005 maakte Erwin even een zijsprong als adviseur binnen de Cel Algemene Beleidscoördinatie van de Eerste Minister. In 2005 werd hij aangewezen als eerste substituut-procureur des Konings bij het parket van Dendermonde en startte hij later dat jaar als federaal magistraat. In 2011 werd hij procureur des Konings in Dendermonde en in 2014, na de hervorming van de gerechtelijke arrondissementen, afdelingsprocureur bij het parket Oost-Vlaanderen (afdeling Dendermonde). Kort daarna werd Erwin adjunct-directeur binnen de beleidscel van de minister van Justitie, in eerste instantie voor de materies rond de rechterlijke organisatie. Sinds juni 2016 is Erwin Dernicourt procureur-generaal van Gent. 

Ik zie het als een ‘tweede keer, goede keer’ na mijn eerste voorzitterschap tijdens de coronapandemie. Onze boodschap aan de samenleving is duidelijk: veiligheid begint bij preventie en slachtoffers verdienen niet alleen gerechtigheid maar ook aandacht en zorg. 

- Erwin Dernicourt 

Van 1 september 2019 tot 31 augustus 2020 was Erwin al eens voorzitter van het College van procureurs-generaal en het College van het openbaar ministerie. “We kenden toen een moeilijke regeringsvorming en werden op de koop toe geconfronteerd met de coronapandemie waardoor we als Openbaar Ministerie onze focus noodgedwongen moesten verleggen naar handhaving van de regelgeving rond die pandemie. Het was bij momenten uitdagend werken. Deze keer kan het hopelijk zonder deze obstakels. Ik kijk er alvast naar uit om met veel enthousiasme en met de hulp van mijn collega’s de nieuwe regering en in het bijzonder de nieuwe minister van Justitie duidelijk te maken waarvoor het Openbaar Ministerie staat”, onderstreept Erwin. 

Het Openbaar Ministerie heeft als opdracht de criminaliteit op alle niveaus te bestrijden om bij te dragen aan een veilige samenleving. Daarbij trachten we aan elk vastgesteld misdrijf een proportioneel en maatschappelijk relevante reactie te geven. “Als Openbaar Ministerie worden we geassocieerd met repressief optreden, maar we zijn er ons van bewust dat van ons ook verwacht wordt dat we onze partners helpen in het voorkomen van misdrijven en de herhaling ervan”, zegt Erwin. Meer dan ooit moeten we ook oog hebben voor het leed van de slachtoffers of van hun nabestaanden, én voor de verwachtingen die ze in Justitie stellen, benadrukt hij. “We mogen niet onderschatten wat een enorme troost het vinden van de dader en het luisteren naar de slachtoffers kan bieden. Het is onmiskenbaar belangrijk als Openbaar Ministerie niet alleen aandacht te hebben voor de slachtoffers tijdens het proces maar ook voor de kwetsbaren in onze samenleving in het algemeen.” 

Erwin Dernicourt

 

College van procureurs-generaal

De vijf procureurs-generaal bij de hoven van beroep vormen samen het College van procureurs-generaal. De federaal procureur neemt ook deel aan de vergaderingen van het College van procureurs-generaal. Het College van procureurs-generaal is het hoogste orgaan binnen het Openbaar Ministerie. Elke procureur-generaal is om de beurt (jaarlijks) voorzitter van het College van procureurs-generaal. De voorzitter van het College van procureurs-generaal (beleidsmatige zaken) is ook voorzitter van het College van het openbaar ministerie (beheersmatige zaken).  

Het College van procureurs-generaal stuurt het Openbaar Ministerie aan en heeft als voornaamste taak een coherent en uniform strafrechtelijk beleid uit te werken. Het kan hiervoor richtlijnen nemen die bindend zijn voor de procureurs-generaal, de federale procureur, de procureurs des Konings, de arbeidsauditeurs en alle leden van het Openbaar Ministerie die onder hun toezicht en leiding staan. Deze richtlijnen worden doorgaans in een omzendbrief gegoten. Het heeft ook als taak de minister van Justitie te adviseren over alle zaken die verband houden met het Openbaar Ministerie.  

College van het openbaar ministerie  

Het College van het openbaar ministerie bestaat naast de vijf procureurs-generaal uit de federale procureur, drie leden van de Raad van procureurs des Konings en één lid van de Raad van arbeidsauditeurs evenals twee hoofdsecretarissen. De directeur van de Steundienst van het openbaar ministerie neemt met adviserende stem deel aan de vergaderingen van het College van het openbaar ministerie. Samen buigen zij zich over alle aangelegenheden die het goed beheer van het Openbaar Ministerie aanbelangen. In het bijzonder nemen zij de nodige maatregelen op beheersvlak ter ondersteuning van de goede werking van het Openbaar Ministerie en van het strafrechtelijk beleid.  

Voor de uitvoering van zijn opdrachten vergadert het College van procureurs-generaal en het College van het openbaar ministerie wekelijks. Er vinden ook overlegvergaderingen plaats met de minister van Justitie en met de andere stakeholders van Justitie. 

 

 

Persberichten

Ander Persberichten