Persbericht - parket Leuven - Eerste themazitting rond dierenwelzijn

Parketten van de procureur des Konings Leuven
Persberichten

Parket Leuven organiseert op woensdag2 oktober 2024 voor de eerste keer een speciale themazitting rond het thema dierenwelzijn, naar aanleiding van Werelddierendag op 4 oktober. Tijdens deze zitting worden zes dossiers behandeld waarin inbreuken op de wetgeving inzake dierenbescherming centraal staan. Verschillende soorten dieren blijken verwaarloosd of mishandeld te zijn gaande van honden tot parelhoenen.

Inbreuken

De inbreuken op de dierenwelzijnswet komen vooral aan het licht na een melding bij de politie of bij de Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn of tijdens controles van deze diensten. Het gaat dan bijvoorbeeld over erbarmelijke levensomstandigheden van de dieren, een gebrek aan voedsel of het niet bieden van de nodige verzorging. Soms nemen mensen opnieuw dieren in huis, ondanks een eerder opgelegd verbod om dieren te houden.

"Als politiedienst zijn wij de stem van dieren die hulp nodig hebben. Twijfel niet om problemen met dieren te melden. We hebben liever tien meldingen te veel dan eentje te weinig", aldus diereninspecteur Griet Hoydonckx (politiezone Leuven).

Wanneer de dieren niet veilig in hun huidige omgeving kunnen blijven, worden ze in overleg met de Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn in beslag genomen en naar een erkende en veilige opvangplaats gebracht.

Het parket, de politie en de inspectiediensten proberen altijd eerst om de houders van de dieren te responsabiliseren en een oplossing te vinden. Zo worden geregeld waarschuwingen gegeven. Wanneer na controle door de politie wordt vastgesteld dat de omstandigheden voor de dieren rechtgezet werden, kan een dossier geseponeerd worden, al dan niet onder voorwaarden. Pas als er geen medewerking komt, zal de houder gedagvaard worden en moet hij zich voor de rechtbank verantwoorden.

Procureur des Konings Hans Van Espen benadrukt het belang van deze themazitting: "Nog te vaak worden dieren het slachtoffer van verwaarlozing en mishandeling. Met deze zitting willen we de dierenrechten en dierenbescherming onder de aandacht brengen, maar ook het bewustzijn van de maatschappij vergroten."

Strafmaat

De strafmaat voor dierenmishandeling en dierenverwaarlozing is sinds 2022 opgetrokken. Overtreders riskeren boetes tot 800.000 euro en gevangenisstraffen tot vijf jaar, afhankelijk van de ernst van de feiten. Daarnaast kan het parket aan de rechter vragen om een tijdelijk of levenslang verbod op het houden van dieren op te leggen aan de beklaagden.

Ben je zelf getuige van dierenmishandeling of verwaarlozing?

Problemen met dierenwelzijn in Vlaanderen kan je melden aan de Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn, maar dat kan alleen als je weet wie de eigenaar van het dier is. Verwaarloosde of mishandelde dieren kan je melden via: https://huisdierinfo.be/dierenverwaarlozing-of-mishandeling-klacht-indienen.

Ken je de eigenaar niet of is de situatie heel dringend, dan neem je best contact op met de lokale politiezone.

Parketten van de procureur des Konings Leuven
Persberichten

Ander Persberichten