Mag je geluids- of audiovisuele opnames maken van zittingen?

Nieuws

Sinds 1 september 2024 zijn geluids- of audiovisuele opnames van zittingen (zonder toestemming van het gerecht) strafbaar. Op 1 september 2024 trad de wet van 25 april 2024 in werking over de organisatie van de zittingen via videoconferentie in het kader van gerechtelijke procedures. Naast de mogelijkheid om een rechtszitting te laten doorgaan via videoconferentie gaat de wet ook dieper in op geluids- of audiovisuele opnames van de zittingen.

“Het maken van geluids- of audiovisuele opnames van de zitting, het bewaren, het verspreiden daarvan onder derden of het verrichten van enige andere verwerking, zonder voorafgaande toestemming van het gerecht, wordt bestraft met een gevangenisstraf van zes maanden tot twee jaar en met een geldboete van tweehonderd euro tot tienduizend euro, of met een van die straffen alleen.” – Artikel 759/1 van het Gerechtelijk Wetboek en Artikel 565 van het Wetboek van Strafvordering

Deze bepalingen gelden voor iedereen, zowel voor burgers, advocaten, journalisten, bezoekers, getuigen, gerechtspersoneel... Ook opnames van de zitting, genomen buiten de zittingszaal zijn niet toegelaten. Dit in het belang van een goede rechtsbedeling.

Dergelijke verboden opnames kunnen bovendien niet als bewijsmiddel worden toegelaten.

Bronnen: Belgisch Staatsblad en Rechtskundig Weekblad

Nieuws

Ander Nieuws