Afterwork: Pelgrimsgewijs met de fiets door het land

Nieuws

1250 km. Dat is de afstand die Bart Lesage, fietsfanaat en hoofdsecretaris bij het parket Leuven, met de fiets aflegde om, voor hij met pensioen ging, afscheid te nemen van alle collega’s bij het Openbaar Ministerie.

41 jaar lang werkte Bart Lesage bij het parket Leuven, waarvan de laatste 22 jaar als hoofdsecretaris. Vlak voor zijn pensioen gaf hij zichzelf, als gepassioneerd fietser, een uniek afscheidscadeau: zijn eigen Ronde van België. Drie weken lang trok hij al fietsend naar alle entiteiten van het Openbaar Ministerie. 1250 km en een pak warme herinneringen later is hij klaar voor een nieuw hoofdstuk in zijn leven.

“Vooraleer ik een fervent fietser werd, deed ik aan atletiek. Het is dé sport waar ik voor thuis blijf tijdens kampioenschappen of de Olympische Spelen. Dan ben ik echt aan het beeld gekluisterd. 31 jaar geleden, toen onze jongste dochter geboren werd, ruilde ik mijn loopschoenen in voor de fiets. De avondlijke atletiektrainingen waren niet meer combineerbaar met ons gezin. Ik kocht een fiets en besloot om dagelijks heen en weer naar het werk te rijden bij het parket Leuven. Goed voor zo’n 46 km per dag.”

Ondertussen is fietsen een enorme passie geworden voor Bart. “Mijn vrouw had haar bedenkingen toen ik 31 jaar geleden een fiets kocht om mee naar het werk te rijden. ‘Hoelang gaat dat duren?’, vroeg ze zich af. Wel, we zijn ondertussen 31 jaar later en ik fiets nog altijd (lacht). Geen enkele dag sloeg ik over. Door weer en wind legde ik in die vele jaren meer dan 200.000 kilometer af met de fiets. Het is een echte verslaving geworden die verder gaat dan het woon-werkverkeer. Op zondag zie je mij de wegen onveilig maken met mijn fietsvrienden op de koersfiets.”

Onthaald als een held

Dat Bart dan ook de fiets koos voor zijn afscheidstournee vooraleer hij op pensioen ging bij het parket Leuven, was evident. “Na al die mooie jaren bij het Openbaar Ministerie wilde ik mezelf een bijzonder afscheidscadeau geven. Ik kreeg het idee om elke entiteit van het Openbaar Ministerie al fietsend te bezoeken. Hiervoor stippelde ik een route uit waarbij ik gedurende drie weken elke weekdag (van maandag tot en met vrijdag) op pad ging met de fiets. Van parketten, over arbeidsauditoraten tot de parketten-generaal en het COIV (Centraal Orgaan voor Inbeslagneming en Verbeurdverklaring). Geen enkele entiteit of afdeling sloeg ik over. Tijdens de week overnachtte ik in hotels of bij collega’s thuis uit de streek. Op vrijdag ging ik met de trein naar huis om vervolgens op maandagochtend opnieuw mijn tocht aan te vatten waar die vrijdagavond geëindigd was.”

De apotheose van zijn fietstocht was toen hij na drie weken terug aankwam bij ‘zijn’ parket: parket Leuven. “Ik ben in Leuven door mijn collega’s ontvangen als iemand die net de Ronde van Frankrijk had gewonnen (lacht). Iedereen stond mij vol enthousiasme op te wachten aan de trappen van het gerechtsgebouw. Het was bijzonder om te zien hoe ik al die weken overal warm ontvangen werd. Er stonden taart en cadeaus op mij te wachten en in Brussel werd ik zelfs onthaald door het College van procureurs- generaal en de procureur-generaal bij het Hof van Cassatie. We haalden warme herinneringen op die ik zal koesteren. Elke dag hield ik een digitaal dagboek bij waarin ik mijn foto’s deelde en ervaringen neerpende van die dag. Ik had ook een stempelboekje bij en liet bij elke entiteit een stempeldatum van de dag zetten, waarbij de collega’s telkens ook een persoonlijke boodschap schreven. Een heel mooi souvenir van mijn pelgrimstocht.”

Achter elk dossier zit een mens

41 jaar geleden begon Bart zijn carrière bij het parket Leuven, waarvan hij de laatste 22 jaar hoofdsecretaris was en zo mee aan het hoofd stond van de parketadministratie.

“Mijn voornaamste drijfveer om bij het Openbaar Ministerie te werken, was om mee ten dienste te kunnen staan van de gemeenschap. Ik ben er trots op dat ik dat al die jaren heb kunnen doen. Want we mogen nooit vergeten dat achter elk dossier dat door onze handen gaat een mens zit. Een mens die door ons geholpen wil worden.”

Als hoofdsecretaris stond Bart in voor organisatorisch werk en personeelsbeleid. “Ervoor zorgen dat de goede mensen worden aangeworven, zodat onze organisatie kan blijven groeien. Dat was een van mijn hoofdtaken. We geven mensen daarbij ook de kans om bij te leren en zich te ontwikkelen, en zorgen ervoor dat hun welzijn op peil blijft. Daarnaast heb ik mij ook altijd ingezet voor informatisering, automatisering en de laatste jaren digitalisering. Parket Leuven stond bijvoorbeeld mee aan de wieg van onder meer het REA/TPI-informaticasysteem en MaCH, het casemanagementsysteem van het Openbaar Ministerie. Digitalisering binnen Justitie moet. Het is niet meer van ‘ik ben ervoor’ of ‘ik ben ertegen’. Nee, het moet.”

Fietsende oppas

Nu zijn pensioen daar is, zal Bart het Openbaar Ministerie en zijn geliefde parket Leuven wel missen. “Wat ik vooral ga missen, zijn de collega’s, het beleidsmatige aspect en het meewerken in

de werkgroepen rond digitalisering. Ik kon al eerder met pensioen gaan, maar ik wou deze digitaliseringprojecten nog met veel toewijding opvolgen. Er wordt soms lacherig gedaan over werken bij de overheid, maar ik blijf erbij: ten dienste staan van de maatschappij, is de mooiste job die er is. En als je dat in je achterhoofd houdt, dan zit je, net als mij, goed voor een lange carrière bij het Openbaar Ministerie.” Stilzitten zal er voor Bart de komende tijd niet in zitten. “Het zwarte gat lonkt niet, ik heb veel leuke plannen

in het vooruitzicht. Zo ga ik opnieuw terug mee deelnemen aan het verenigingsleven van het dorp waar ik woon. Ondertussen hebben we ook twee kleinkinderen die in de buurt wonen en waarvoor ik met veel plezier oppas zal zijn. En fietsen? Dat blijf ik uiteraard ook doen (lacht).”

 

Artikel uit KortOM, het digitale magazine van het Openbaar Ministerie

>> Het volledige OM-magazine lezen?

 

Nieuws

Ander Nieuws